, kociołek góralski 

kociołek góralski

słodko

Temat: Menu Impreza Plenerowa
Grill plenerowy ,ostatnio bardzo popularna forma przyjęcia dla firm

MIĘSA:

- Karkówka w piwie i w czosnku z pieprzem
- Kiełbasa po cygańsku
- Miodowe żeberka z cukinią
- Pikantne steki wołowe
- Skrzydełka w miodzie na grilla
- Szaszłyki drobiowe z papryką przeplatane boczkiem
- Szaszłyki z polędwicy wolowej
- Grillowana polędwica wieprzowa w rozmarynowej marynacie
- Prawdziwy hamburger po amerykańsku
- Pstrąg z masłem cytrynowym
- Łosoś z grilla

DODATKI:

- ziemniaki z dipem ziołowym
- garniec duszonek
- szaszłyki warzywne
- kolby z grilla
- pieczarki z grilla
- grzanki czosnkowe z bagietki
- papryka z grilla faszerowana żółtym ryżem szafranowym

SAŁATKI:

- sałatka z bobu i sera feta
- sałatka z rukoli, camembertem i pomidorami
- sałatka z kapusty pekińskiej , kukurydzy i mozarelli
- sałatka sycylijska piekielnie ostra
- sałatka z sałaty lodowej z brzoskwinią, kurczakiem i orzechami włoskimi

SOSY

- musztarda
- chrzan
- tzatzyki
- ketchup
- włoski ziołowy
- majonezowo-czosnkowy

DANIA GORACE Z KOCIOLKA :

- żurek staropolski
- barszcz czerwony czysty
- gulasz węgierski
- kwaśnica góralska na żeberkach
- wiejski kociołek
- boeuf strogonof

Ceny do uzgodnienia. dnia Śro 17:15, 23 Cze 2010, w całości zmieniany 3 razy
Źródło: bankietjwb.fora.pl/a/a,9.html



Temat: Dziś w menu
Smakują Ci , Basiu, skubańce?
Ja dzisiaj znowu na obiedzie proszonym/ Mąż mnie zaprosił do Zajazdu Góralskiego -> na trasie.
Jadłam kotlet schabowy po góralsku z oscypkiem i żurawiną, zasmażane ziemniaczki z cebulką i surówki. Mąż kociołek zbójnicki / taki pyszny gulasz / . Do tego miał bułkę z masłem czosnkowym opiekaną . Kociołkiem śmiało mogły się najeść 3 osoby a moim zestawem z kotletem ze dwie
Po obiedzie napiliśmy się herbaty i zjedliśmy po babeczce pończowej/ też dobra była/
Źródło: ploteczki.eev.pl/viewtopic.php?t=28


Temat: Danie z kociołka
Witam.
Duszonki to tradycyjna potrawa górali beskidzkich. Kiedyś na żywiecczyźnie niemal w każdym domu był kociołek żeliwny(bunclok) wykonany w odlewni w pobliskiej Węgierskiej Górce.
Często obserwuję jak niektórzy dzisiaj robią duszonki. Wnętrze garnka wykładają folią aluminiową i dopiero liście kapusty.Wg mnie jest to niemal profanacja.Sztuką jest wykonanie duszonek bez wynalazków typu folia alu. Trwa to troszkę dłużej gdyż trzeba bardzo uważać z ogniem by nie przypalić.Z folią alu nie ma takiego problemu ale smak nie jest już ten sam.
I jeszcze jedna uwaga - nie dodawajmy wegety , nie psujmy smaku duszonek glutaminianem.
Pozdrawiam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1505


Temat: Organista również muzykiem rozrywkowym?
W latach 60 i 70 mój Tata obgrywał z zespołem okoliczne wioski góralskie w składzie:

akordeon, saksofon, gitara akustyczna i perkusja: bęben duży, werbel, hi-hat i talerz. Jak sie wzbogacił dokupił kociołek. Oczywiście bez mikrofonów i elektryki, wesela były najczęściej pod chmurką w ogrodzie lub stodole. I dopiero wtedy trzeba było wywijać.
Źródło: organy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4351


Temat: Brenna 29-31.05.2009
Cześć !!!

Na forum zamieściłem wzmiankową informację o naszym spotkaniu. Pora na nieco szczegółów. Wczoraj razem z Gabi odwiedziliśmy Andrzeja – Gazdę w Brennej. Podjęliśmy ustalenia co do przebiegu imprezy. Plan jest taki:

Piątek 29.05.09 r.

godz. 15.00-17.00 – przyjazd uczestników spotkania,
godz. 17.00 – kolacja – gulasz,
Po kolacji integrujemy się przy ognisku (grill pod wiatą) do „zwycięstwa”. Spożywamy przywiezione przez siebie wyroby i napitki.

Sobota 30.05.09 r.

ok. godz. 9.00 – śniadanie – jajecznica góralska z kociołka na ognisku
godz. 10.00 – wycieczka piesza po górach. Brenna Malinka – Czupel (obejrzenie z góry skoczni w Wiśle Malince) – Trzy Kopce Wiślańskie (odpoczynek przy schronisku) – Gronik – Brenna Malinka. Czas trwania ok. 3 – 4 godz. (zależny od czasu „postoju” w schronisku Telesforówka na Trzech Kopcach),
ok. godz. 14.00 – 14.30 – obiad – żurek, placki z wyrzoskami,
godz. 17.00 – do „zwycięstwa” - wspólna zabawa przy grill’u pod wiatą. W czasie tej zabawy podane będą tzw. koryta z mięsiwami różnych gatunków. Przygrywać będzie góralska kapela.

Niedziela 31.05.09 r.

godz. 13.00 – obiad – rosół z makaronem, kotlet, ziemniaki, surówka.

W razie niepogody zamiast spotkań przy grill’u, będziemy integrować się w stołówce. W związku z planowaną wycieczką pieszą górską proszę zabrać odpowiedni ubiór, przede wszystkim obuwie. Wycieczka należy do łatwych, różnica poziomów ok. 300 m, długość trasy ok. 7 km. Ponieważ spotkanie nasze przypada na „Zielone Święta” to do naszego menu dodałem jajecznicę, której smażenie na ognisku jest właśnie takim zielonoświątecznym zwyczajem w Beskidach. Dodatkowo również (czego nie planowałem wcześniej) w sobotę przygrywać nam będzie góralska kapela. Te dwie ostatnie pozycje podnoszą koszt imprezy o 15 zł od uczestnika tj. z 150 zł. na 165. Myślę, że wybaczycie mi tę samowolę finansową. Wszystkie należności regulujemy na miejscu, ponieważ Gazda ma do nas duże zaufanie.
Proszę o uwagi i propozycje do przedstawionego planu.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3433


Temat: fajne miejsce na biwak dla harcerzy
Witam

Jestem organizatorem obozu dla harcerzy starszych z Krotoszyna. Prowadzę drużynę już ponad 20 lat i za każdym razem szukam ciekawych przyrodniczo miejsc aby młodzież mogła docenić nasza przyrodę. Przez tydzień będziemy w Gorcach na zupełnym odludziu w Kurnytowej Kolibie, starej chatce góralskiej z 1839 roku, którą wynajmujemy do znajomego turysty. Potem chcemy przez tydzień powędrować po Jurze. Przez pierwsze 4 dni drużyna podzielona będzie na małe grupki i tymi grupkami będzie wędrować po całej Jurze, aby zobaczyć jak najciekawsze miejsca. Te wędrówki młodzież opracowuje sobie sama i daje do zatwierdzenia przed wyruszeniem na trasy. Na koniec chciałbym aby wszyscy spotkali się na 2-3 dni w jakimś ciekawym ustronnym miejscu aby podsumować obóz.
Szukam miejsca, jakiejś bocznej dolinki, otoczonej fajnymi skałkami z ciekawą przyrodniczo okolicą na obozowisko dla 29 osób. Mamy swoje namioty, kociołki i wszystko co potrzebne aby żyć na zupełnym ustroniu. Zależy mi aby miejsce miało jakieś źródełko z czystą wodą do picia. Czy możecie mi polecić coś wyjątkowego abym mógł tam zabrać harcerzy w okolicy 24-26 sierpnia.
Byłbym bardzo wdzięczny bo zależy mi na opinii turystów znających tamtą okolicę. Jeśli takie miejsce możecie mi podpowiedzieć to również prosiłbym o podanie namiarów na kogoś kogo należy powiadomić o naszym pobycie. Oczywiście miejsce zostawimy w idealnie czystym stanie.
Drużyna którą prowadzę ma bardzo tradycyjny charakter i swoją pracę opiera na wychowaniu leśnym. Ciekawe miejsce jest nam konieczne aby obóz zakończyć w prawdziwym puszczańskim stylu.

Pozdrawiam i bardzo liczę na pomoc

Harcmistrz Krzysztof Manista
Drużynowy 23 Drużyny Starszoharcerskiej SKAUT z Krotoszyna
Tel. 602 102 842
Źródło: forum_old.jurapolska.com/viewtopic.php?t=3587


Temat: Szukam sali w okolicach Krakowa na 150 osob
b]KARCZMA GAZDOWKA [/b]w Gdowie


wolne teminy w 2006 są jeszcze w lipcu i pazdzierniku.
Cena od 100 zl za osobe

Na życzenie klienta:
-oprawa muzyczna(zespól lub DJ)
-wideofilmowanie
-fotograf
-samochód(bryczka)
-noclegi
-inne



WESELE GORALSKIE

Proponujemy państwu ten wariant wesela ze względu na klimat i wystrój lokalu.Na państwa życzenie całośc imprezy poprowadzi kapela góralska, począwszy od 'wyprowadzki', przejazdu bryczką, na całonocnym muzykowaniu i ocepinach kończąc.
Całośc obsługi w strojach góralskich

Przykładowe menu:

Przystawka
-Sałatka z grillowanym oscypkiem

Zupa
-Kwaśnica

II Danie
-Warkocz Maryny,
ziemniaki podpiekane z czosnkiem,
surówki

Deser
-Jabłka zapiekane z żurawiną

Dania gorące
-Kotlet barani pieczony ze słoniną, ze skwarkami i leśnymi grzybami,
-zapiekanka po góralsku,
-surówka
-Pstrąg,
chrzan z miodem
ćwikła z ostrym chrzanem
-Golonka peklowana grochem i chrzanem
-Kociołek zbójnicki


Zimna Płyta:

Zimne mięsa
-Schab po zbójnicku
-Karczek pieczony z kminkiem
-Rolada z boczku
-Kiełbasa wiejska
-Szynka wiejska
-Filet wędzony
-Salceson 'W maćku'

Ryby
-Sledzie po góralsku
-Śledzie firmowe

Sosy
-Chrzanowy
-Tatarski
-Czosnkowy

Sałatki
-Sałatka z boczkiem pieczonym
-Tradycyjna jarzynowa

Oraz:
Tort
Ciasta firmowe
Owoce
Napoje zimne
napoje gorące
Pieczywo



WESELE WIEJSKIE

Przykładowe menu:

Przystawka
-Galantyna drobiowa

Zupa
-Rosół z makaronem(kołdunami)

II Danie
-Sztufada wołowa peklowana słoniną i warzywami
-Rolada ze schabu w sosie kminkowy,
-Filet po chłopsku
Ziemniaki pieczone
Zestaw surówek

Deser
-Szarlotka w sosie waniliowym

Dania gorące
-Pieczeń wieprzowa w sosie własnym,
kopytka,
buraczki zasmażane
-Zraz po chłopsku, pyzy, surówka
-Prosiak pieczony,
kasza gryczana,
kapusta zasmażana
-Żur staropolski w chlebie z białą kiełbasą.

Zimna Płyta:

Zimne mięsa
-Schab pieczony
-Karczek po chłopsku
-Rolada z boczku
-Kiełbasa wiejska
-Szynka wiejska
-Filet wędzony
-Salceson 'W maćku'


Ryby
-Sledż w śmietanie i w oleju

Sosy
-Chrzanowy
-Tatarski
-Wiosenny

Sałatki
-Tradycyjna jarzynowa
-Sałatka z szynki z wędzonym kurczakiem

Oraz:
Tort
Ciasta firmowe
Owoce
Napoje zimne
napoje gorące
Pieczywo


WESELE WYTWORNE

Przykładowe menu:

Zimna Płyta:

Przystawka
-Sandacz faszerowany z boczkiem wędzonym lub
tatar z wędzonego łososia

Zupa
-Krem z Borowików lub
krem brokułowy płatkami migdałów


II Danie
-Gicz cielęca duszona
-Rolada z kaczki
-Poledwiczki wieprzowe w sosie porowym
-Ziemniaki pieczone lub kopytka

Deser
-Tiramisu

Dania gorące
-Ragout cielęce, pieczywo razowe
-Faszerowana polędwica(polędwica pieczona w chlebie z warzywami) sos grzybowy
-Medalion drobiowy
-Kluski śląskie
-Sos prowansalski
-Surówka z czerownej kapusty
-Bażant pieczony kraszony słoniną i boczkiem,
ziemniaki gotowane w skórkach i opiekane czosnkiem
-Portawka z królika, risotto jarzynowe.

Zimna Płyta:

Zimne mięsa
-Polędwica po angielsku
-Cielecina marynowana z sosem z tuńczyka
-Rostbeef z gorczycą
-Indyk peklowany w świeżych ziołach
-Rolada z karczku

Ryby
-Rolada z łososia
-Rolada z sandacza
-Pstrąg w bakłażanie
-Pasztet rybny

Sosy
-Remulad
-Cumberland
-Żurawinowy

Sałatki
-Sałatka z makaronem(wstążki farfale) i tuńczykiem
-Sałatka ze świeżych warzyw z serem feta

Oraz:
Tort
Ciasta firmowe
Owoce
Napoje zimne
napoje gorące
Pieczywo



Źródło: wedding.fora.pl/a/a,354.html


Temat: Menu Przyjecie Weselne
Przykladowe Menu na Wesele:

ZUPY

•ROSÓŁ Z MAKARONEM
•KREM Z POMIDORÓW Z PARMEZANEM I KLUSECZKAMI
•KREM Z BOROWIKÓW ZGRZANKAMI CZOSnKOWYMI
•BULION PO KRÓLEWSKU

DESKI MIĘS :

•ROLADA ŚLĄSKA
•WIEPRZOWE FILECIKI
•PIERŚ Z KACZKI W SOSIE
•SZNYCEL CIELĘCY
•BRYZOL Z POLĘDWICY Z PIECZARKAMI I CEBULKĄ
•POLEDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE ROKFOR
•PIECZEN WIEPRZOWA W SOSIE WLASNYM
•SCHAB PIECZONY PO MYŚLIWSKU

SOSY :

•TZATZYKI
•SOS PIECZENIOWY
•BARBEQUE

DODATKI:

•ZIEMNIAKI Z WODY Z KOPERKIEM
•DUFINKI PANIEROWANE
•KLUSKI ŚLĄSKIE
•FRYTKI
•ZIEMNIAKI Z CHRUPIACYM BEKONEM I CEBULKĄ
•RYZ Z DUSZONA PORA I PIECZARKAMI

SURÓWKI

•KAPUSTA BIAŁA
•KAPUSTA CZERWONA
•MIZERIA
•BURACZKI
•SURÓWKA Z MARCHEWKI
•SURÓWKA Z SELERA

DESERY

•PUCHAR LODOWY Z OWOCAMI I BITA SMIETANA
•CREME CARAMEL Z OWOCAMI
•SZARLOTKA Z SOSEM WISNIOWYM Z GALKA LODOW I BITA SMIETANA
•PANNA COTTA

ZIMNA PŁYTA

PÓŁMISEK WĘDLIN I MIĘS PIECZONYCH
•GALANTYNA Z KURCAKA ,PASZTET Z PIECA
•SCHAB TROJ KOLOR GALARECIE
•ROLADKI CHRZANOWE W GALARECIE
•TYMBALIKI Z DROBIOWE W GALARECIE
•KACZKA FASZEROWANA W GALARECIE
•DESKI SERÓW
•ŚLEDŹ W BURACZKACH PO STAROPOLSKU
•ŚLEDŹ W ŚMIETANIE
•ŚLEDŹ W OLEJU
•JAJKA FASZEROWANE PASTA PIECZARKOWA
•SAŁATKA Z PORY I PIECZAREK
•SAŁATKA SZOPSKA Z CZUBRYCA
•SAŁATKA GYROS
•SAŁATKA WIOSENNA
•PIECZYWO MIESZANE
•MASEŁKASMAKOWE
•MARYNATY (PIECZARKI, OGÓRKI, PAPRYKA)

STÓŁ WIEJSKI:

•ŻUREK LUB KWASNICA W KOCIOŁKU
•DESKI WYROBOW SWOISKICH
•PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM
•BIGOS MYŚLIWSKI
•SMALEC WIEJSKI
•OGÓREK KISZONY
•CHLEB WIEJSKI

PIERWSZA KOLACJA GORĄCA

•UDZIEC PIECZONY - PŁONĄCY (SERWOWANY PRZEZ SZEFA KUCHNI)
•PROSIAK FASZEROWANY KAPUSTA I GRZYBAMI
•SAŁATKA SZEFA KUCHNI
•CHLEBEK WIEJSKI

DRUGA i TRZECIA KOLACJA GORĄCA DO WYBORU

•UDKO Z KURCZAKA FASZEROWANE FARSZEM SZEFA
•PIERS Z INDYKA Ala serro
•BOGRACZ Z WARZYWAMI
•BARSZCZ CZERWONY Z KROKIETEM
•BOEUF STROGONOFF
•ŻUREK PODAWANY W CHLEBIE Z JAJECZKIEM I BIALA KIELBASKA
•PŁONACY PSTRĄG W MIGDALACH
•SZASZŁYK PO GÓRALSKU

DODATKI

•RYŻ Z WARZYWAMI
•KROKIETY ZIEMNIACZANE
•ZIEMNIACZANA SALATKA
•SAŁATKA FRANCUSKA,GRECKA

STÓŁ SŁODKI :

•KOSZ OWOCÓW
•CIASTA,CUKIERKI,BABECZKI,CIASTECZKA dnia Śro 17:31, 23 Cze 2010, w całości zmieniany 2 razy
Źródło: bankietjwb.fora.pl/a/a,7.html